Bottarga, ekseriyetle kefal yahut mavi yüzgeçli ton balığından elde edilen tuzlanmış, kürlenmiş balık yumurtası kesesidir. Genellikle sarı renkte ve kuru bir yapıya sahip olan bottarga, deniz eserlerinin ağır aromasıyla ünlüdür.
En bilinen versiyonu Akdeniz etrafında üretilir; emsal yiyecekler ortasında Japon karasumi ve daha yumuşak olan Tayvan wuyutsu ve kefal yahut tatlı su davulundan elde edilen Kore eoranı bulunur.
Birçok ismi vardır ve çeşitli hallerde hazırlanır. Ender bulunması ve karmaşık hazırlanması nedeniyle fiyatı bir epey değerlidir.
PROTEİN AÇISINDAN HAYLİ ZENGİNDİR
Bu pahalı deniz eseri, protein açısından epeyce varlıklı bir kaynaktır. Kas gelişimi ve tamiratı için bedene yardımcı olan bottarga, tıpkı vakitte omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
Omega-3, kalp sıhhatini müdafaaya yardımcı olur ve kan basıncını düzenler. Ayrıyeten, bottarga A vitamini, D vitamini ve B kümesi vitaminleri ile iyot ve selenyum üzere mineraller açısından da hayli pahalıdır. Bu bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirir, tiroid işlevlerini takviyeler ve sindirim sistemini güzelleştirir. Düşük kalorili yapısıyla sağlıklı bir atıştırmalık alternatifi sunan bottarga, besleyici içeriğiyle de bedene birçok yarar sağlar.
BOTTARGA NASIL YAPILIR?
Bottarga üretiminin ilk olarak MÖ 10. yüzyılda Nil Deltası’nda belgelendiği görülmektedir. Bottarga, İtalya’da Sicilya’da mavi yüzgeçli orkinos balığından, Sardunya’da ise kefal balığından yapılır. Türkiye’de bottarga, kefal yumurtasından yapılır ve Dalyan’da, Köyceğiz Gölü’nden göç eden olgun balıklardan üretilir.
Balık yumurtalarının toplanması, akabinde da tuzlanıp kurutulmasıyla elde edilen bottarganın imal etabı şu biçimdedir:
Kefal, orkinos ya da ton balığı tiplerinden biri seçilir ve balıkların yumurtaları dikkatlice çıkarılır. Çıkarılan yumurtalar, havayla temas etmeyecek formda büsbütün tuzla kaplanır.
Tuzlanan balık yumurtaları kuru ve sıcak bir ortamda dinlendirerek birkaç gün kurutulur. Büsbütün kuruduklarından emin olduktan sonra tuzlanmış balık yumurtalarına form verilir.
Şekil verilirken genel olarak oval, silindir kalıplar kullanılır. Bu kalıplarda tuzlanmış kurutulmuş balık yumurtaları sıkıştırılarak bottargaya son formu verilir.
Şekil verilen bottargalar bir müddet daha bekletilerek olgunlaşması sağlanır. Akabinde sofraya sunulur.
NASIL YENİR?
Bottargayı ince dilimler halinde keserek yiyebilirsiniz. Ekmek üzerine koyarak yiyebileceğiniz üzere makarnalarınıza ya da salatalarınıza onu ek edebilirsiniz.
Farklı deniz eseri yemekleriyle de bottarga kullanabilirsiniz. Dilerseniz dilimlediğiniz bottarga’ları zeytinyağı, limon ve baharatlarla lezzetlendirerek bir meze üzere de değerlendirebilirsiniz. Ayrıyeten, rendeleyerek de tüketebilirsiniz.